Przywitaliśmy jesień! Za oknem coraz chłodniej więc trzeba przygotować produkty które uchronią nas przed przeziębieniem! Z tego artykułu dowiesz się jak zrobić:
- syrop korzenny
- tynkturę jesienną
- cukier cynamonowy
- 3 rozgrzewające koktajle
Syrop Korzenny Homemade
Cóż kryje się pod tą magiczną nazwą Homemade? W barmańskim tłumaczeniu są to produkty, które przygotowywane są domowym sposobem. Zapamiętaj to określenie ponieważ wielokrotnie pojawi się w innych artykułach.
Dziś podpowiem jak przygotować syrop korzenny, który jest rewelacyjny na okres jesienno zimowy. Poniżej znajdziesz również receptury na koktajle z domowym syropem korzennym.
Przepis na syrop korzenny – zrób to sam!
Do przygotowania syropu potrzebujesz :
400 ml wody 100 ml miodu 500 g cukru białego Skórka z jednej pomarańczy 2 gwiazdki anyżu 10 goździków Korzeń imbiru 3 laski cynamonu
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewasz wodę i wrzucasz skórkę z pomarańczy, anyż, goździki, korzeń imbiru obrany pokrojony w kostkę, 3 laski cynamonu. Przygotowujesz napar ze wszystkich składników. Na małym ogniu podgrzewasz wszystko przez około 10 minut aż poczujesz jak wydobywa się niesamowity korzenny zapach 🙂 Nie doprowadzaj do wrzenia.
Następnie dodajesz cukier i miód. Mieszasz wszystko aby cukier się rozpuścił i zostawiasz wszystko pod przykryciem do wystudzenia na 24h. Przez ten czas syrop wyciągnie wszystkie aromaty ze składników. Po upływie doby przecedzasz wszystko do eleganckich butelek i gotowe.
Koktajle z syropem korzennym
Syrop korzenny idealnie nadaje się do jesiennej wersji Whisky Sour , herbatki z rumem czy gorącego koktajlu typu Grog. Przygotuj swój shaker i zabierajmy się za miksowanie.
Jesienne Whisky Sour
Receptura
40 ml Whisky
20 ml sok z cytryny
20 ml syrop korzenny
1 białko jajka
2 dash bitters pomarańczowy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wstrząśnij mocno w shakerze. Następnie przecedź koktajl do szklanki typu short. Udekoruj suszoną limonką lub skórką z pomarańczy.
Spicy Hot Toddy
Receptura
Łyżka miodu
20 ml soku z cytryny
50 ml Ciemnego Rumu lub Whisky
10 ml syrop korzenny
czerwona herbata Pu erh (cynamon, pomarańcza suszona, jabłko suszone)
Sposób przygotowania
W kubeczku z uszkiem zaparz herbatę, następnie dodaj łyżkę miodu, sok z cytryny, syrop korzenny i alkohol. Wymieszaj wszystko łyżką barmańską. Do dekoracji możesz użyć korę cynamonu i kawałek pomarańczy. Ciastko na zagryzkę 🙂
Ci-Na-Mon
Receptura
40 ml Wódka
20 ml sok z cytryny
10 ml syrop korzenny
20 ml sok jabłko
1 białko jajka
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wstrząśnij mocno w shakerze. Przecedź do szklanki typu goblet na nóżce. Jako dekoracje możesz obtoczyć rant szkła cukrem cynamonowym.
Jak zrobić cukier cynamonowy?
Do małego pojemnika (może być słoik najważniejsze aby był suchy) wsyp 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cynamonu zakręć, potrząśnij – gotowe.
Nie wyrzucaj resztek po syropie!
Po przecedzeniu syropu do butelek nie wyrzucaj resztek. Wszystko umieść w słoiku, wlej 40 ml wódki + 40 ml spirytusu , a następnie odstaw na półkę. Codziennie potrząsaj słoikiem, a za 2 tygodnie otrzymasz tynkturę jesienną.
Udanego miksowania
Jeżeli znasz ciekawe przepisy na jesienne koktajle podrzuć w komentarzu!
Udanego miksowania 🙂
#dozobaczeniaprzybarze
Dzięki za przeczytanie.
Dużo zdrówka życzę.
Dariusz Owczarek
Flair Bartender