Sposób przygotowania kotleta schabowego?
Dziś poznasz 5 sposobów przygotowywania koktajli, dzięki którym twoje trunki będą smakować lepiej. Jednak wcześniej mam do Ciebie pytanie:
Czy miałeś okazję kiedykolwiek coś ugotować?
Tak tak gotować nie miksować?
Czy widziałeś jak mama przygotowywała jakiś posiłek? Na pewno przynajmniej raz widziałeś jak przygotowuje się schabowego z ziemniakami i surówką! Aby przygotować takie danie pierwszy raz trzeba znaleźć przepis w książce kucharskiej. Choć w dzisiejszych czasach coraz częściej szuka się wszystkiego w internecie.
Kolejnym krokiem jest sprawdzenie jakie składniki są potrzebne do przygotowania dania i co należy po kolei zrobić aby posiłek wyglądał jak ze zdjęcia książki kucharskiej.
Technika ważna rzecz!
A teraz wyobraź sobie, że bierzesz składniki które potrzebne są do przygotowania kotleta schabowego wraz z ziemniakami surówką i kładziesz je na talerz. Pokrojone surowe mięso przyprawiasz, maczasz w jajku, obsypujesz bułką tartą. Obok kładziesz nieobrane ze skórki i nieugotowane ziemniaki oraz pokrojone ogórki oblane śmietaną.
Widzisz jak to wygląda? Co byś zrobił gdyby ktoś kazał Ci to zjeść? Jakby to smakowało? Oczywiście nie próbuj tego w domu. To tylko mini eksperyment w Twojej głowie!
Jakim sposobem przygotować swoje koktajle?
Dlaczego podaje przykład przygotowania schabowego? Przecież artykuł miał być o sposobach przygotowywania koktajli, a nie o robieniu schabowego z ziemniakami? Dzięki tej historii, chciałem podkreślić jak ważny jest sposób przygotowywania koktajli! Receptura to jedno ale ważne jest to w jaki sposób ten koktajl zostanie zmiksowany.
Błędy techniczne w przygotowywaniu koktajli
Prowadząc wiele szkoleń barmańskich w różnego rodzaju miejscach (kluby, puby, restauracje, hotele) natknąłem się na różnego rodzaju błędy w sposobach przygotowania koktajli. W jednej z restauracji barmani nie używali shakera bo szkoda było im czasu. Tłumaczyli się, że barman, który prowadził kiedyś szkolenie powiedział, że nie muszą go używać?!
Dlaczego warto poznać techniki przygotowywania koktajli?
Gdy słyszę takie zaskakujące stwierdzenia podczas szkoleń barmańskich to opowiadam historię ze schabowym! Dziwi mnie fakt, że w restauracji dla kucharza jasne jest to w jaki sposób przygotowuje się potrawy, jednak dla barmanów sposób w jaki miksuje się koktajle jest mało istotny! Zanim wskoczysz za bar warto abyś poznał podstawowe techniki przygotowywania koktajli ponieważ to właśnie dzięki nim Twoje koktajle będą smakowały lepiej.
Muszę się do czegoś przyznać!
Piszę ten tekst gdy mija 11 rok mojej pracy za barem i początkowo moim najlepszym koktajlem, który serwowałem była wódka z sokiem bananowym i porzeczkowym. W Mojito miętę niszczyłem doszczętnie na podobieństwo koperku, dolewałem porcję rumu, wrzucałem limonki zasypywałem lodem i w taki sposób serwowałem gościom.
Dopiero po 10 miesiącach pracy za barem pojechałem na swój pierwszy kurs barmański i poznałem czym tak naprawdę jest prawdziwe miksowanie koktajli. Chciałbym abyś nie popełniał moich błędów i już dziś poznał 5 sposobów przygotowywania koktajli, których używają najlepsi barmani na świecie.
5 sposobów przygotowywania koktajli
Poświęciłem 11 lat na to aby poznać i przetestować wszystkie techniki które tu wymieniam. Cały czas się uczę, testuje i odkrywam coś nowego. Na tym polega sztuka miksowania i to jest w tym wszystkim niesamowite. Wierzę, że i Ty odkryjesz coś ekstra kiedy po raz pierwszy weźmiesz do ręki swój shaker.
BUILD – Budowanie
WIelokrotnie używałeś tej techniki nawet nie będąc barmanem. W swoim życiu na pewno przygotowałeś chociaż raz wódkę z colą, wódkę z sokiem, a może gin z tonikiem? Jeżeli nie dla siebie, to na pewno dla swoich bliskich podczas domówki. Wszystkie proste miksy przygotowujemy za pomocą techniki BUILD czyli w prostym tłumaczeniu przygotowujemy koktajli budując go bezpośrednio w szkle wlewając wszystkie składniki.
Jak zrobić budowany koktajl? Wsypujesz lód do szklanki, wlewasz porcję alkoholu, dopełniasz i gotowe! Istnieją również koktajle które są zbudowane z samych składników alkoholowych jak np Godfather (Szkocka Whisky z likierem Amaretto) i je również przygotowujemy techniką BUILD.
Przykładowe koktajle przygotowywane techniką BUILD :
Cuba Libre
Gin z Tonikiem
Americano
Przygotuj koktajl techniką BUILD – Cuba Libre prosty koktajl z rumem i colą
SHAKE – wstrząsanie
Najpopularniejsza technika dzięki, której będziesz mógł pokazać swój kunszt barmański. Gdy po raz pierwszy weźmiesz swój shaker w dłonie i zaczynasz tworzyć koktajle to poczujesz niesamowite emocje.
Aby użyć tej techniki będzie Ci potrzebny shaker – 3 częściowy, bostoński, francuski,
Jak przygotować koktajl wstrząsany?
Wsypujesz lód do shakera, wlewasz składniki, zamykasz shaker i w tym momencie zaczyna dziać się prawdziwa magia. Kości odbijają się od ścianek shakera, wszyscy zaczynają zwracać uwagę na twój unikatowy styl miksowania. Z uśmiechem na twarzy dumnie pokazujesz czym jest Twoja największa pasja i że właśnie w tym momencie tworzysz dzieło sztuki w postaci koktajlu.
Ok trochę mnie poniosło ale tak właśnie się czuje jak trzymam swój shaker w dłoniach i wiem jak ludzie na to reagują gdy barmani wstrząsają swoimi shakerami w oryginalny sposób. Na koniec przecedzasz koktajl za pomocą strainer’a (sitko barmańskie) oraz dekorujesz swoje dzieło.
Przykładowe koktajle przygotowywane techniką SHAKE:
Whisky Sour
Daiquiri
Long Island Ice Tea
STIR – mieszanie
„Wstrząśnięte nie zmieszane” mawia pewien Pan zamawiający swoje Martini.
Kojarzycie z jakiego filmu pochodzą te słowa?
Oczywiście mowa o jedynym i niepowtarzalnym Agencie 007 – James Bond. Mieszanie koktajli to jednak nie to samo co robimy z herbatą po jej osłodzeniu. Gdy mieszamy koktajl to robimy to z elegancją aby każdy gość przy barze zauważył, że jesteśmy odpowiednią osobą w odpowiednim miejscu.
Jak przygotować koktajl mieszany?
Wlewasz składniki do szklanicy lub szkła w, którym przygotowujesz koktajl, dosypujesz lodu i mieszasz za pomocą łyżki barmańskiej. Niektóre koktajle mieszamy bezpośrednio w szkle inne w szklanicy jak np. Old Fashioned czy Negroni. Ja rekomenduje te dwa niesamowicie dobre klasyki przygotować w szklanicy.
Czasami zdarzało mi się mieszać te koktajle bezpośrednio w szkle na niejednej domówce łyżką od herbaty. Pamiętaj, że barmaństwo to przede wszystkim zaskakiwanie swoich gości i dobra zabawa.
Przykładowe koktajle przygotowywane techniką STIR:
Martini
Negroni
Old Fashioned
BLEND – miksowanie w blenderze
Koktajle z palemką, które są często pijane na plaży dość często przygotowywane są właśnie techniką BLEND. Do przygotowania koktajli tą techniką będziesz potrzebować blendera elektrycznego.
Jak przygotować koktajl w blendarze?
Wrzucasz kawałki owoców, wlewasz porcję alkoholu, dolewasz syrop, dodajesz lód (najlepiej kruszony, ponieważ kości lodu będą niszczyć ostrze blendera), zamykasz pokrywę, odpalasz guzik i uśmiechasz się do swojego gościa :).
Za pomocą techniki BLEND przygotujesz również wszystkie bezalkoholowe smoothies, szejki i kawy mrożone.
Przykładowe koktajle przygotowywane techniką BLEND:
PinaColada
Frozen Daiquiri
Margarita Truskawkowa
MUDDLE – ugniatanie
Dzięki tej technice przygotujesz swoje pierwsze najpopularniejszy koktajl na świecie – Mojito. Do tej techniki będziesz potrzebować muddler’a (ugniatacz do owoców).
Jak przygotować koktajl ugniatany?
Weźmy na przykład Mojito. Do szklanki wrzucasz limonki, wlewasz syrop cukrowy i następnie wszystko ugniatasz. Dorzucasz miętę, wlewasz porcję alkoholu, zasypujesz lodem, mieszasz łyżką barmańską, ponownie zasypujesz lodem i na koniec dopełniasz wodą gazową.
Przykładowe koktajle przygotowywane techniką MUDDLE:
Mojtio
Caipirnha
Caipiroska
Czas zabrać się za miksowanie
Sposoby przygotowywania koktajli, które dziś poznałeś posłużą Ci do stworzenia tysiąca koktajli. Pamiętaj o tym, że niektóre z nich smakują najlepiej gdy użyje się odpowiedniej techniki. Widziałem już wstrząsane Mojito czy Negroni i smak był oczywiście zbliżony ale uwierz mi, że jeżeli chcesz być postrzegany jako mistrz w swoim fachu to warto abyś trzymał się pewnych standardów, które znane są na całym świecie w branży barmańskiej.
W kolejnych artykułach dowiesz się więcej o poszczególnych technikach przygotowywania koktajli.
Dzięki za Twój czas i #dozobaczeniaprzybarze
Dariusz Owczarek
Flair Bartender
Jeżeli ten artykuł był dla Ciebie wartościowy to udostępnij go na swoich social media.