Simple Syrup, Sugar Syrup, Bar Syrup
Syrop cukrowy (simple syrup) to najbardziej uniwersalny i chyba najczęściej używany dodatek słodzący do koktajli. Cukier bardzo trudno rozpuszcza się w koktajlu, ponieważ większość przygotowuje się na zimno. Mając pod ręką syrop cukrowy przygotujesz najważniejsze klasyczne koktajle takie jak Mojito, Daiquri, Espresso Martini czy Long Island Ice Tea.
Poznaj listę „25 koktajli, które powinen znać każdy barman”
Jak przygotować syrop cukrowy?
Do rondelka wlewasz wodę i gotujesz ją na wysokim ogniu (możesz też użyć kuchenki indukcyjnej). Dosypujesz cukier i mieszasz aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie doprowadzaj do zagotowania syropu. Gotowy syrop odstaw do wystudzenia po czym przelej do butelek.
Receptura na simple syrup
Najczęściej spotykana proporcja to 1:1 (1 kg cukru do 1 litra wody). Ja po wielu testach używam receptury 1 kg cukru do 700 ml wody.
Podczas pisania tego artykułu zgłębiłem temat syropu cukrowego i natknąłem się na recepturę Rich Simple Syrup, w którym stosunek cukru do wody to 2:1. Jest to bardzo gęsty i słodki syrop.
Jaki cukier wybrać
Biały cukier granulowany najlepiej nadaje się do przygotowania syropu cukrowego jednak możesz również wykorzystać cukier trzcinowy uzyskasz wtedy Syrop Demerara.
Syrop cukrowy możesz również zakupić ponieważ producenci syropów np. Monin mają go swojej ofercie. Uważam, że to strata pieniędzy, ponieważ najtaniej przygotujesz go samemu.
Koktajle z syropem cukrowym
Syrop cukrowy jest składnikiem wielu klasycznych koktajli – Mojito, Whisky Sour, Daiquiri czy Long Island Ice Tea. Receptury na wszystkie koktajle znajdziesz oczywiście w darmowym ebooku.
Syropy smakowe
Przygotowanie wielu syropów smakowych domowym sposobem jest równie proste ale na ten temat powstanie na pewno dodatkowy artykuł. Poznasz receptury i dowiesz się jak zrobić m.in syrop waniliowy, syrop cynamonowy, syrop z granatu, syrop miodowy, syrop imbirowy i wiele innych.
Jeżeli ten artykuł był dla Ciebie wartościowy udostępnij go dalej w social media.
Dzięki za przeczytanie!
Udanego miksowania🍹
Dariusz Owczarek
Flair Bartender