Flairbartending – co to jest?
Gdybym miał najprościej i najszybciej wytłumaczyć co to jest flair to powiedziałbym, że jest to efektowna sztuka przygotowywania koktajli za pomocą różnego sprzętu barmańskiego oraz butelek w celu zaskakiwania gości.
Jak dla mnie flair to nierozłączny element pracy każdego barmana, który podkreśla jego styl i oryginalność.
Najważniejsze jest to, że nie trzeba wykonywać od razu skomplikowanych trików barmańskich i występować w konkursach barmańskich.
Jeżeli jesteś barmanem i chcesz rozpocząć przygodę z efektowną sztuką przygotowywania koktajli to czytaj dalej ponieważ z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie rozróżniamy style flair?
- Co to jest Bar Work?
- Czym jest free pouring?
- Kim był Jerry Thomas?
- Co miało ogromny wpływ na rozwój sztuki flair na całym świecie?
- Co łączy ekspresy do kawy, wrestling i sztukę flair?
- Jak rozpocząć przygodę z latającymi butelkami i uczyć się trików barmańskich?
Lecimy z tematem.
Jakie rozróżniamy style flair?
Zanim zaczniesz uczyć się trików barmańskich warto na start wiedzieć jakie rozróżniamy style flair.
Pamiętam swoje pierwsze próby wykonywania ewolucji za barem po tym jak obejrzałem jedno wideo w internecie.
Wyrzuciłem butelkę z płynem w górę, ona zrobiła kilka obrotów i wszystko się wylewało?! WTF!
Przecież ten barman na filmiku kręcił tymi butelkami i płyn pozostawał w butelce?
Dopiero później na jednym szkoleniu barmańskim dowiedziałem się czym różni się styl working od exhibition.
Już tłumaczę o co w tym wszystkim kaman.
Co to jest Working Flair?
Jak sama nazwa wskazuje z angielskiego jest to styl pracy, który używamy w pracy.
Masło maślane ale o to właśnie chodzi.
Do przygotowywania koktajli w stylu working możesz używać różnego sprzętu barmańskiego i wszystkiego co znajduje się za barem. Shakery, łyżki barmańskie, strainery, łopatki do lodu, lód, rurki, serwetki i oczywiście butelki z alkoholem.
Używając butelek w stylu working mamy różną ilość płynu w butelce.
Jest oczywiście rekomendowana ilość płynu, z którą najlepiej się rzuca i jest to mniej więcej 1/3 zawartości butelki.
Jeżeli chodzi o working flair to też warto zaznaczyć, że ewolucje z butelkami, które są wykonywane w tym stylu dzieją się bez obrotów/rotacji.
Na moich szkoleniach barmańskich gdzie uczę od podstaw efektownej sztuki przygotowywania koktajli zawsze aby zobrazować styl working biorę butelkę i kręcę nią w kółko tak jak kiedyś kręciło się za małolata wiaderkiem z wodą nad morzem.
Podstawowe triki z butelką, które wykonuje się w working flair to przykładowo:
- postawienia
- przerzuty
- rolowania po ciele
- dołapania
- różne ewolucje z shakerem
- efektowne sekwencje z shakerami
- efektowne nalania
Co to jest Exhibition Flair?
Drugi styl jaki może zaprezentować barman podczas przygotowywania koktajli to exhibition flair i jest to bardziej ekstremalna sztuka ponieważ butelkom dodatkowo nadajemy rotacji.
Exhibition flair może być używany za barem jednak aby prezentować triki w tym stylu trzeba być ich naprawdę pewnym.
Warto pamiętać o tym, że aby butelki mogły się obracać i aby nic się z nich nie wylewało musimy mieć zaledwie 15/20 ml płynu.
Najczęściej exhibitionfla używany jest podczas pokazów i konkursów barmańskich.
Podstawowe triki z butelką, które wykonuje się w exhibition flair to przykładowo:
- rotacje / obroty butelkami
- efektowna żonglerka butelkami
- podbitki
- tapy
- postawienia
- przerzuty
- dołapania różnego rodzaju
- wyrzuty butelką różnego rodzaju
- efektowne nalania
Co to jest Bar Work / Craft Flair?
Gdy rozpoczynałem przygodę ze sztuką flair rozróżnialiśmy najczęściej dwa style: working i exhibition flair.
Pamiętam barmanów, którzy pracowali w stylu Craft Flair i myślę, że jednymi z pierwszych prekursorów tej sztuki byli Luca Cinalii i Marian Beke.
Jednak wtedy jeszcze nie określano się tego stylu pracy jako Baro Work.
Jak dla mnie Bar Work i Craft Flair to ta sama sztuka co working flair ponieważ jest to efektowna sztuka przygotowywania koktajli.
Najbardziej popularne triki Bar Work to:
- triki z shakerami tin tin
- kręcenie w przeróżny sposób łyżką barmańska lub nawet dwiema łyżkami.
- efektowne nalania.
- triki z jiggerem
- efektowne stirowanie
Czym jest Free Pouring?
Chcąc efektownie przygotowywać koktajle za pomocą sztuki flair trzeba wiedzieć czym jest free pouring.
Najprostsza definicja to nalewanie odmierzonych miar bez użycia miarek barowych – jiggerów.
Oczywiście wszystko dzieje się za pomocą specjalnych nalewaków, które nakładamy na butelkę.
Nalewaki są tak zbudowane, że 1 sekunda nalewania płynu odpowiada 10 ml.
Więc aby odmierzyć np. 40 ml płynu wystarczy nalewać w odpowiedni sposób płyn przez 4 sekundy.
Nie jest to takie proste jakby się wydawało bo na precyzyjne nalewanie ma wpływ ułożenie butelki, odpowiednie liczenie i co najważniejsze dobre nalewaki.
Możesz spotkać się z kilkoma rodzajami nalewaków:
- nalewki metalowe
- nalewaki plastikowe
- nalewaki z poliwęglanu
Ja rekomenduje nalewki metalowe i z poliwęglanu do alkoholi, plastikowe do syropów.
Do treningów free pouring najbardziej precyzyjne są metalowe i te z poliwęglanu.
O tym jak w odpowiedni sposób używać sztuki free pouringu uczę w Akademii Barmana i na szkoleniach stacjonarnych flair od podstaw.
Kto był prekursorem efektownej sztuki przygotowywania koktajli?
Wiesz już jakie rozróżniamy style flair.
Wiesz czym jest free pouring.
Więc teraz czas poznać pierwszego barmana, którego uważa się za prekursora tej sztuki na świecie.
A mowa tu o nikim innym jak o Jerrym Thomasie, który jako pierwszy przygotował w efektowny sposób koktajl Blue Blazer.
Była to mieszanka wody, whisky i cukru, którą Profesor Jerry Thomas wlewał do metalowych kubków i następnie podpalał.
Podpalony płyn przelewał efektownie z kubka do kubka co na gościach w tamtych czasach robiło turbo wrażenie.
Więcej o Jerrym Thomasie możesz przeczytać TUTAJ
Co wpłynęło na rozwój sztuki flair na całym świecie?
Jerry Thomas był pionierem sztuki koktajlowej, prezentującym pierwszy raz efektowne metody przygotowywania drinków. Jednak to film “Cocktail” z udziałem Toma Cruise’a w głównej roli miał ogromny wpływ na kształtowanie dzisiejszej sztuki flair.
To właśnie Tom Cruise i jego postać Brian Flanagan w filmie “Cocktail”, w towarzystwie swojego mentora Douga, przedstawili ikoniczny układ i sekwencję barmańskich sztuczek, które zainspirowały barmanów z całego świata do nauki nowych umiejętności.
Co łączy ekspresy do kawy, wrestling i sztukę flair?
Przechodząc powoli do podsumowania mam dla Ciebie jeszcze małą ciekawostkę ponieważ wpisując w wyszukiwarkę Google frazę flair i wchodząc w grafikę możesz się zaskoczyć ponieważ zobaczysz bardzo dużo ekspresów do kawy i na pewno pojawi się również legenda walk wrestlingu Ric Flair. Kilka butelek treningowych również się znajdzie.
Pamiętam jak rozpoczynałem przygodę z latającymi butelkami to w internecie było bardzo informacji na temat tej sztuki, pojedyncze wideo i jedyne co to występy wrestlingu.
Wpisując bardziej trafną frazę czyli Flair Bartender pojawi się już więcej zdjęć i wideo jednak nadal nie jest to taka liczba jak chociażby po wpisaniu frazy drinki i koktajle albo np. Mojito.
Wszytko dlatego, że jest to ogromna nisza na świecie jak również w Polsce.
Jak rozpocząć naukę trików barmańskich?
Wiedząc o tym, że flairbartending to ogromna nisza możesz mieć pewność, że rozpoczynając treningi od razu wyróżnisz się od innych barmanów.
Najlepiej rozpocząć naukę od najprostszych trików i małymi krokami się rozwijać.
Na moim kanale znajdziesz filmiki gdzie pokazuje krok po kroku jak uczyć się poszczególnych trików.
Czy warto uczyć się trików barmańskich?
Na koniec pozostaje jeszcze bardzo ważne pytanie?
Czy warto uczyć się trików barmańskich?
Moja odpowiedź i rekomendacja oczywiście brzmi TAK.
To, co może Ciebie przekonać do podjęcia próby nauki lub rozwinięcia tych umiejętności, to kilka faktów związanych z efektownym przygotowywaniem koktajli:
- zdobędziesz szansę na wyższe zarobki jako barman.
- otworzy się przed Tobą możliwość zdobycia lepszej pracy dzięki doskonaleniu swoich umiejętności
- będziesz mógł prezentować widowiskowe pokazy barmańskie
- otworzy się przed Tobą perspektywa podróżowania po świecie i uczestniczenia w międzynarodowych konkursach barmańskich.
- podniesiesz prestiż swojej agencji barmańskiej poprzez oferowanie efektownego serwisu koktajlowego.
Myślę, że może kiedyś napiszę książkę o sztuce flar i o przygodach jakie przeżyłem podczas konkursów barmańskich, a na ten moment zachęcam Cię raz jeszcze do spróbowania swoich sił i odpalenia wideo z trikami barmańskimi na moim kanale YouTube.
Dzięki za przeczytanie i #dozobaczeniaprzybarze
Z barmańskimi pozdrowieniami
Dariusz Owczarek
barman / przedsiębiorca / ekspert sztuki flair