Jak wybrać zestaw barmański?
Zestaw barmański – co powinno się w nim znaleźć abyś mógł przygotować niesamowite koktajle w taki sposób żeby zaskoczyć swoich gości przy barze oraz znajomych na różnego rodzaju imprezach?
Chcąc zostać profesjonalnym barmanem warto abyś zainwestował w swój zestaw barmański. Przychodząc z własnym sprzętem do pracy na pewno wzbudzisz zainteresowanie swoich kolegów i koleżanek z pracy.
Powyżej mój pierwszy zestaw barmański, który otrzymałem na urodziny. Pamiętam jak próbowałem pierwszych trików właśnie tym shakerem 🙂 Potraktowałem ten zestaw jako ładny gadżet i postawiłem go na półkę. Nie często go używałem.
Domowy zestaw barmański
W tym artykule również podpowiadam jak domowe akcesoria zamienić na sprzęt barmański. Jeżeli chciałbyś zorganizować wyjątkową domówkę nic się nie martw cały zestaw do przygotowywania koktajli masz najprawdopodobniej w kuchni.
Shaker najpopularniejszy atrybut barmana
Gdy zadaję pytanie podczas warsztatów i szkoleń barmańskich: “Jaki jest najważniejszy sprzęt barmana?” – większość osób odpowiada – SHAKER.
Shaker to najbardziej charakterystyczny atrybut każdego barmana. Warto abyś znalazł swój ulubiony i najwygodniejszy dla Ciebie ponieważ jest ich kilka rodzai. To właśnie dzięki niemu będziesz mógł przygotować dobrze zbalansowany koktajl z kilkoma składnikami.
Aktualnie najbardziej popularnym shaker’em używanym przez większość barmanów to tak zwany Tin Tin. Składa się z dwóch metalowych części. Dość często barmani używają shakerów bostońskich, które składają się z metalowego kubka i szklanicy barmańskiej oraz klasycznych shakerów 3 częściowych.
Na zdjęciu poniżej możesz zobaczyć shaker, który pojawił się w moim życiu dużo wcześniej niż zostałem barmanem. Moi rodzice trzymali go w kuchni. Może to był jakiś znak! To przykład shakera “kombo” ponieważ mamy szklanicę barmańską i dodatkowo shaker 3 częściowy. Szczerze to nie polecam takich “kombosów” ponieważ miksując koktajl, wszystko przecieka, ze względu na plastikowe wykończenia!
Do czego służy shaker?
To oczywiste, że do miksowania koktajli. To właśnie dzięki niemu wymieszasz składniki oraz schłodzisz swój koktajl. Wlewasz wszystkie składniki do metalowej części, wsypujesz lód, wstrząsasz przez około 10-15 sekund i przecedzasz do szkła w którym będziesz podawać swój koktajl.
Teraz Cię zaskoczę!
Wiesz, że w domu lub w piwnicy masz kilka swoich shakerów. Zapytasz: “Ale jak to?! Nigdy nic takiego nie kupowałem!”. Mam tu na myśli domowy słoik lub shaker na siłownie, w którym przygotowujesz odżywki białkowe. To sprzęt, który posłuży do przygotowania koktajli na niejednej domówce. Słoik jednocześnie może posłużyć jako szkło do koktajli. Miksujesz, otwierasz wieczko i delektujesz się np. Whisky Sour.
Strainer – sitko barmańskie
Gdy wstrząsnąłeś już wszystkie składniki z lodem w shakerze to będziesz potrzebować sitka aby przecedzić koktajl do szkła w którym podasz swój trunek.
Do tego posłuży Ci Strainer – profesjonalne sitko do odcedzania koktajli. Jest on kompatybilny z większością Shakerów Bostońskich oraz Tin Tin. W shakerach 3 częściowych klasycznych sitko wbudowane jest w jedną z metalowych części. Czasem warto jednak sprawdzić jak wielkie są otwory przez które będziesz przecedzać swój koktajl, aby nie przedostawały się do koktajlu drobinki lodu.
Fine Strainer – sitko barmańskie
Jeżeli w swoim koktajlu używasz świeżych owoców i chcesz uzyskać całkowicie klarowny koktajl to przecedzając go użyj dodatkowo sitka barmańskiego Fine Strainer. Wtedy żadne kawałki owoców ani lodu nie trafią do twojego szkła w którym podajesz koktajl.
W domu na pewno znajdziesz sitko przez które przecedzisz swój koktajl.
Julep strainer – sitko barmańskie
Jeśli przygotowujesz swój koktajl w szklanicy to możesz również użyć sitka barmańskiego Julep Strainer. Nie posiada ono sprężynki tak jak klasyczny Strainer.
Bar Spoon – łyżka barmańska
Istnieje bardzo dużo koktajli, które przygotowywane są techniką Stir i do tej czynności będzie potrzebna łyżka barmańska. Oczywiście zamieszasz nią również wszystkie składniki w Mojito, wyciągniesz pływająca muchę i dzięki niej możesz też spróbować swojego koktajlu. Tylko pamiętaj wszystko w elegancki sposób (nawet gdybyś miał wyciągać muchę ze swojego koktajlu :)) Za pomocą łyżki barmańskiej zrobisz również warstwowe szoty.
Czytaj również – Poznaj 5 sposobów przygotowywania koktajli
Jeśli w domu posiadasz dłuższa łyżkę np. do latte to idealnie posłuży zamiast łyżki barmańskiej. Drugi koniec widelca też daje radę bo pamiętaj najważniejsze jest to jak gościom będzie smakować twoje Negroni, a nie to jakich narzędzi użyjesz do ich przygotowania na domówce lub plaży:)
Muddler – ugniatacz do owoców
Ugniatacz, moździerz, tłuczek – coś co posłuży do ugniecenia owoców, ziół, przypraw w koktajlu lub do rozbicia lodu gdyby kruszarka zaniemogła.
W domu na pewno znajdziesz moździerz, jako alternatywę możesz użyć drewnianą rękojeść tłuczka do mięsa.
WAŻNE INFO 🙂
Panowie tylko proszę nie szukajcie tego sprzętu w szufladach Waszych kobiet, a Wy drogie Panie pamiętajcie, że do barmańskich muddler’ów nie pasują żadne baterie 🙂 Podczas warsztatów barmańskich (często na wieczorach Panieńskich) gdy omawiam ten sprzęt to połowa Pan się czerwieni, a druga połowa zastanawia się nad tym czy jak zginie jedna sztuka to czy się zorientuje?
Mixing Glass – Szklanica barmańska
Może być częścią shakera bostońskiego lub osobnym sprzętem takim jak widzicie na załączonym zdjęciu. To właśnie w niej przygotujesz koktajle mieszane jak Old Fashioned, Negroni i Martini zmieszane nie wstrząśnięte.
Jigger – miarka barowa
Służy do odmierzania miar do twojego koktajlu. Możesz spotkać się z różnymi Jigger’ami i różnymi miarami. Ważne abyś na start zapamiętał 3 miary – 40 ml, 20 ml, 10 ml na razie tyle. W domu za Jigger posłuży ci kieliszek do wódki.
Nóż
Chyba wiesz do czego służy? Ale dla pewności napiszę, że do krojenia owoców. Musi być ostry bo nie ma nic gorszego niż pokrojenie 100 limonek tępym nożem! Rekomenduje noże Victorinox, które możesz kupić w APS Glass Polska.
Deska do krojenia
Jak sama nazwa wskazuje – deska do krojenia. Tutaj może wspomnę o rodzajach z jakimi się spotykam prowadząc szkolenia barmańskie w różnych barach.
- Drewno – odkształca się i pleśnieje po jakimś czasie.
- Szkło – niebezpieczne, wszystko się ślizga, totalnie odradzam.
- Tworzywo sztuczne – długo wytrzymuje, nie odkształca się, posiada rynienki na sok który powstaje podczas krojenia owoców. Zdecydowanie polecam!
Speed Liquor Pourers – Nalewaki
Specjalne dozowniki na butelki, które pomagają szybciej i sprawniej nalewać dany alkohol bezpośrednio do jiggera lub do szklanki. Skonstruowane są w ten sposób, że używając techniki nalewania Free Pouring – 1 sekunda nalewania odpowiada 10 mililitrom i w ten sposób możesz nalewać 40 mililitrów w przeciągu 4 sekund.
Czy do miksowania koktajli w domu będziesz potrzebować nalewaków? Nie koniecznie ale to rewelacyjna forma zabawy i możecie zorganizować ze znajomymi konkurs na najlepsze nalewanie miar barowych bez użycia Jiggera.
Wyciskacz ręczny do cytrusów
Wyciśniesz dzięki niemu świeży sok z limonki lub cytryny do swoich koktajli. Oczywiście w zależności w jakim barze będziesz pracować sok z cytryny może być już przygotowany w butelkach i do wyciskania większej ilości cytryn na pewno przyda się wyciskarka elektryczna.
W domu na pewno znajdziesz klasyczny ręczny wyciskacz do owoców. Zawsze możesz użyć swojej siły i sprawdzić ile jesteś w stanie wycisnąć soku z jednej cytryny 🙂
Szufelka/Łopatka do lodu
Mówią, że barman ma zawsze czyste ręce jednak do nabierania lodu powinno odbywać się za pomocą łopatki do lodu. Możesz również nabrać lód szczypcami lub shakerem bostońskim. Niedopuszczalne jest nabieranie lodu szklanką, a co jakiś czas i tak zdarza mi się obserwować takie sytuacje za barem! Szkło w koktajlu? Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć o co kaman!
Podczas domowego miksowania do nabierania lodu może posłużyć duża chochla do zupy lub większa łyżka np. do sałatki która posłuży jako łopatka do lodu.
Szczypce
Czasami widzę, że barmani używają szczypiec do nakładania lodu jednak dla mnie to trochę strata czasu (zdecydowanie szybciej zrobisz to łopatką do lodu). Służą również do dekorowania koktajli.
Nóż – obieraczka do owoców
Gdy wspomniałem już o dekorowaniu koktajli to warto abyś posiadał w swoim zestawie barmańskim “zester”. To taka profesjonalna nazwa obieraczki do ziemniaków 🙂 Skórka z cytrusów, którą obierzesz nazywa się ZEST. Dlatego używam do jego określenia zester. Uwierz mi dzięki nim stworzysz najszybciej dekoracje do swoich koktajli.
Obierałeś kiedyś ziemniaki w domu? No to wiesz już gdzie szukać swojego zestera 🙂
Nóż do dekoracji
Jeżeli spodobało Ci się wycinanie zestów i chcesz rozwijać swoje umiejętności dekoratorskie to możesz wybrać się na kurs z dekorowania owocami i warzywami – profesjonalnie nazywa się to Carving. Noży do dekoracji jest bardzo wiele. Ja polecam na start nóż do obcinania skórek z cytrusów i do robienia kulek z owoców.
Trybuszon
Profesjonalny korkociąg wyposażony otwieracz, korkociąg i nożyk do zrywania sreberka. Zawsze powtarzam, że trybuszon to sprzęt barmański, który każda kobieta powinna mieć w torebce. Rozwiązuje on problem otwierania wina na grillu za pomocą noża czy widelca 🙂
Nożyczki + nożyczki do dekoracji
Nożyczki do dekoracji to must have każdego barmana. Zwykłe nożyczki też czasami się przydają np. do cięcia liści bananowca, które możemy później użyć do dekorowania egzotycznych koktajli.
Tarka do czekolady i skórek z cytrusów
Szczerze mało razy ja użyłem w swoim życiu bo zawsze korzystałem z nożyka do dekoracji on jest wyposażony w taka mała tarkę. Ale jeśli chcesz zetrzeć do swojego deserowego koktajlu czekoladę to musisz posiadać ten sprzęt.
Gdzie można zakupić sprzęt barmański?
Od ponad 8 lat jestem stałym klientem APS Glass Polska. Polecam miejsce gdzie dostaniecie wszystko od ręki. To najbardziej popularna platforma gdzie znajdziecie zarówno wykałaczki do koktajli jak i kostkarki do lodu oraz całe wyposażenie gastronomiczne. Jeżeli potrzebujecie pomocy w wyborze sprzętu śmiało piszcie kontakt@dariuszowczarek.pl. Zawsze doradzę.
Zestaw barmański – jak skompletować?
Podsumowując aby skompletować swój pierwszy zestaw barmański potrzebujesz:
- Shaker
- Strainer
- Fine Strainer
- Julep Strainer
- Bar Spoon
- Muddler
- Mixing Glass
- Jigger
- Nóż do owoców
- Szczypce
- Wyciskacz do cytrusów
- Nalewaki
- Trybuszon
- Nożyczki i nożyki do dekoracji
Deska do krojenia i szufelka do lodu powinna być w każdym barze choć ja posiadam swoje, ponieważ nie wszystkie szufelki nadają się do rzucania 🙂 Pamiętaj, że jak już skompletujesz swój sprzęt barmański to aby o niego dbać i pilnować. Na koniec chciałbym abyś zapamiętał ważną rzecz!
Aby być dobrym i profesjonalnym barmanem warto abyś posiadał umiejętności, a nie tylko sprzęt barmański!
Dlatego zapraszam Cię do wspólnych treningów!
Daj znać w komentarzu czy masz już skompletowany swój zestaw barmański?
Dzięki za poświęcony czas!
#dozobaczeniaprzybarze
Dariusz Owczarek
Flair Bartender