Grzybek herbaciany? Fermentowana herbata?
Czy próbowałeś kiedyś takich specyfików?
Szczerze to na start niezbyt zachęcająco to brzmi ale czytaj dalej ponieważ możesz się pozytywnie zaskoczyć.
Kombucha – pierwsze testy
Jakiś czas temu miałem okazje uczestniczyć w szkoleniu barmańskim podczas, którego przygotowywaliśmy różnego rodzaju produkty domowymi sposobami. Syropy, infuzję, pianki, gotowanie w sous vide i sporo innych ciekawych rzeczy.
To właśnie wtedy miałem okazję pierwszy raz spróbować napoju Kombucha? Wyglądało to mniej więcej tak jak na obrazku poniżej.
Po raz kolejny mało zachęcająco. Takie też były moje pierwsze wrażenia wizualne. Gdy spróbowałem napoju Kombucha było jeszcze gorzej. Szybko stwierdziłem, że to po prostu nie mój smak więc nie tworzyłem własnej Kombuchy i nie bawiłem się w fermentacje grzybka herbacianego.
Drinki i koktajle z Kombucha
Wszystko się jednak zmieniło kiedy to na Instagramie poznałem Kombuchę stworzoną przez Laurenta. Zapytał czy nie chcę przetestować jego napoju i stworzyć kilku ciekawych koktajli?
Gdy usłyszałem Kombucha to od razu wróciły nieprzyjemne wspomnienia ale lubię wyzwania dlatego zgodziłem się. I co się okazało -bardzo miło się zaskoczyłem.
Kombucha by Laurent
Napoje Kombucha by Laurent to gotowe starannie przygotowane produkty stworzone przez człowieka z pasją. Każda Kombucha na świecie powstaje na bazie cukru, jednak Laurent stosuje tylko ekologiczny, surowy cukier w niezbędnej dla procesu ilości. Jego napoje są tworzone tylko z najlepszych i naturalnych składników z ekologicznych upraw. W opisach nie znajdziesz żadnych E lub dziwnych liczb.
Herbata w Kombuchy by Laurent jest jednego pochodzenia – Laurent pozyskuje tylko i wyłącznie organiczne liście. Owoce i przyprawy są starannie dobierane, by uzyskać zdrowy i pyszny smak.
SMAKI KOMBUCHA BY LAURENT
W swojej ofercie Laurent posiada kilka ciekawych smaków, a to że są to produkty tworzone przez człowieka z wielką pasją wystarczy poczytać opisy każdego ze smaków by Laurent.
SHARE LOVE WILD ROSE (NEW)
Dziel się miłością! Wyrazem tego uczucia jest nasz napój z dodatkiem owoców z dziekiej rózy. Poczuj zaklętą w nich moc witaminy C, która pozytywnie wpływa na samopoczucie i odporność.
HEALTHY SENCHA
Kombucha Healthy Sencha przywraca ciału naturalną równowagę oraz pomaga czuć się dobrze. Ma klasyczny przyjazny smak, który pasuje do każdej pory dnia. Sencha to jedna z najpopularniejszych odmian japońskiej zielonej herbaty liściastej. Od wieków ceniona za swoje niezwykłe właściwości.
VIBRANT GINGER
Kombucha z imbirem to wulkan energii. Ten niezwykły korzeń ma wiele leczniczych właściwości: łagodzi objawy zmęczenia, oczyszcza drogi oddechowe, a nawet potrafi uśmierzyć ból. Do tej partii kombuchy dodałem dużo świeżego imbiru – z pewnością zaraz to poczujesz.
FUN & FIT ACAI BERRIES
Sposób na piękną sylwetkę? Jagody acai to owoce stworzone, by utrzymać Cię w formie. Do swojej wersji kombuchy wybieram jagody z ekologicznych upraw, gdzie ziemia jest bogata w mikroelementy i witaminy.
BODY DETOX BLACK LILAC
Poczuj się najzdrowszą wersją siebie! Czarny bez to eliksir zdrowia i młodości: ma zastosowanie w leczeniu, w kosmetyce i przy oczyszczaniu organizmu. Ach, byłbym zapomniał: czarny bez także obłędnie smakuje.
Czym jest Kombucha – grzyb herbaciany?
Zanim przejdziemy do miksowania koktajli to jeszcze odpowiedź na dwa pytania: Czym tak w ogóle jest Kombucha? i Skąd pochodzi nazwa tego magicznego napoju?
Kombucha to napój na bazie herbaty, który powstaje w procesie fermentacji. Fermentacja zachodzi, gdy przyjazne bakterie, drożdże i enzymy (inaczej probiotyki) konsumują cukier zawarty w słodkiej herbacie.
Kombucha wywodzi się ze wschodnich Chin i znana jest od ponad 2000 lat. Według legendy nazwa napoju pochodzi od koreańskiego medyka Kombu, który uzdrowił Cesarza Japonii za pomocą sfermentowanej herbaty (Cha). Naturalna fermentacja sprawia, że kombucha jest bogata w witaminy i pozytywne bakterie. Przyczynia się do poprawy trawienia, zwiększenia odporności i odzyskania naturalnej równowagi w organizmie.
Drinki z alkoholem
Przez cały wstęp i rozwinięcie skupiliśmy się na tajemniczym napoju jakim jest Kombucha i teraz pewnie zastanawiasz się jak to smakuje i z czym to zmieszać aby goście byli zadowoleni?
Ja bardzo miło się zaskoczyłem próbując Kombucha by Laurent i najbardziej posmakował mi smak Vibrant Ginger. Przypomina on w smaku klasyczny napój imbirowy z dużą zawartością imbiru (Laurent nie kłamał) . Finisz to delikatny posmak sfermentowanej herbaty.
Jedni pokochają Kombuchę inni znienawidzą! Myślę, że to najlepsze stwierdzenie. Życie jest jednak za krótkie aby nie próbować takich nowości więc bardzo polecam.
Przepis na drink z napojem Kombucha
Gdy pomyślałem o koktajlu jaki mogę stworzyć z napojem imbirowym to odpowiedź mogła być tylko jedna – Dark N Stromy. Kombucha o smaku imbirowym idealnie spasowała się z ciemnym rumem i orzeźwiającą limonką.
DARK „N” BUCHA
40 ml Rum
20 ml sok z limonki
3 dash Angostura Bitters
Top up Kombucha by Laurent Vibrant Ginger
Szkło: LONG
Techninka: BUILD
Dekoracja: suszona limonka
Sposób przygotowania
Do szklanki typu long wsypujesz kości lodu i wlewasz porcję rumu. Następnie wyciskasz świeżą limonkę i uzupełniasz Kombucha by Laurent Vibrant Ginger . Na koniec krople Angostura Bitters, dekoracja i gotowe.
Koktajl możesz zaserwować osobom, które lubią być zaskakiwane i chcą próbować nowych rzeczy.
A czy Ty próbowałeś napoju kombucha?
Jestem ciekaw czy Ty miałeś już okazję próbować napój Kombucha lub sam tworzyłeś ją za pomocą fermentacji.
Daj znać w komentarzu.
Już niebawem kolejne testy napojów od Laurenta.
Dzięki za przeczytanie.
#dozobaczeniaprzybarze
Dariusz Owczarek / Flair Bartender
Laurent de Bremaeker BIO
www.kombuchabylaurent.pl
Zafascynowany zdrowym żywieniem założyciel Żywej Kuchni, wyszkolony w najlepszych instytutach kulinarnych. Rewolucjonizuje polskie jedzenie, picie i styl życia. Szef kuchni, autor książki o zdrowym odżywianiu, pasjonat smaku i energii pożywienia, który odrzucił patelnie na rzecz parowego pieca.